Groot nieuws op prinsjesdag!

Ik zou het volkomen begrijpelijk vinden als onze Koningin morgen op Prinsjesdag aankondigt dat zij haar kroon over een paar maanden aan Willem-Alexander zal overdragen. Bijvoorbeeld op 1 februari, de dag na haar verjaardag en de dag vóór de huwelijksdatum van W.A.

Misschien moet ik zeggen dat zij de TROON zal overdragen, hoewel dat ding waar zij morgen in plaatsneemt (een Koningin gaat niet zitten maar neemt plaats) loodzwaar is. Overdragen zou geen gemakkelijke opgave zijn. Dus welbeschouwd is dat ook niet zo’n gelukkige uitdrukking. ‘Het estafettestokje doorgeven’ lijkt me evenmin gepast. Een Koningin loopt geen estafette, die zwaait de scepter. Oké dan. Morgen kondigt zij aan dat zij over een paar maanden de scepter zal doorgeven aan haar oudste zoon.

Waarom morgen? De Troonrede is niet echt een gelegenheid om persoonlijke mededelingen te doen, hoewel iedereen is er en de camera’s lustig snorren. Maar bedenk dat de Miljoenennota vorige week al bekend geworden, daar is inhoudelijk niets nieuws meer over te melden.  Zo’n Troonrede stelt dus niets meer voor. De kans is dan groot dat de media in arren moede maar weer over de  stoute dingen en nazaten van Prins Bernard beginnen (NOS) of – erger nog – de kleding van de leden van het Koningshuis aan een kritische beschouwing gaan onderwerpen (RTL Boulevard). Nee, dan kun je als Majesteit beter zelf een leuke scoop bedenken. Dat verklaart meteen ook die drie ton die je op de begroting hebt laten zetten voor een nieuwe website (update noodzakelijk!) dus daar zeuren die vervelende journalisten dan ook niet meer over. Nieuws: Een nieuwe koning, een nieuwe koningin. Daar zal het morgen over gaan.

Vinden wij dat erg? Welnee. Wij houden wel van een feestje, zeker in de duistere dagen na Kerstmis in tijden van kredietcrisis, bezuinigingen en terrorisme.  Iedereen heeft nog wel ergens een oranje vuvuzela of opblaaskroon liggen, dat komt helemaal goed. Het is immers  niet Willem-Alexander op wie wij zozeer zitten te wachten, het is Koningin Máxima. Als Hare Majesteit morgen aankondigt dat Máxima onze nieuwe koningin wordt, zullen alle stemmen om de invloed van de koningin op de regering te beperken definitief verstommen en wordt het Koningshuis gewoon weer voor tientallen jaren veiliggesteld. Het ultieme charme-offensief. De ultieme redding. Ik zou het doen, als ik Hare Majesteit was.

 

 

 

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Opinie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s