Ik hoor een Zuid-As

Achter ons huis, ongeveer een kilometer verderop, loopt het spoor. Groningen – Assen en Groningen – Winschoten. Daar weer achter ligt de rondweg en het begin van A7 Oost. Een kruispunt van verbindingen, maar het is allemaal te ver bij ons huis vandaan om er last van te hebben.
We horen ’s morgens wel eens een misthoorn van de trein. Dan weet je met je ogen dicht al wat voor weer het is. En sirenes van brandweer, ambulance of politie. Niks mis mee. En soms, bij bepaalde wind, lijkt het alsof de treinen opeens door onze straat voorbij-denderen. Alsof ze niet achterlangs maar voorlangs komen. Een eigenaardig akoestisch effect. We wonen hier al een tijdje en zijn eraan gewend geraakt. We rennen niet meer naar buiten om te zien wat er in godsnaam op de Helperzoom aan de hand is.
Maar sinds Pasen ongeveer is er een nieuw geluid bij gekomen. Ik kan het nog niet thuisbrengen. Het komt waarschijnlijk niet van het spoor maar van de rondweg. Of nog iets anders. Het is een bepaalde toon die opkomt en na enkele minuten weer verdwijnt. Altijd op dezelfde toonhoogte, namelijk de As (of de Gis of een halfverhoogde sol), een paar tonen boven de centrale C op de piano in elk geval. Ik heb het gecheckt. Niet hoger, niet lager en evenmin een doppler-effect. De zoemtoon begint, houdt even monotoon aan, verdwijnt dan weer.
Zijn het vrachtwagens op nieuw asfalt? Is het de wind rondom weer een nieuw  gebouw in Groningen-zuid? Steeds hoor ik een Zuid-As. Wat is het??

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s