Zelfportret in woorden #2

Dilemma.
Ik hou van daglicht en zonlicht. Het kan me niet lang genoeg licht blijven. Van (zon-)licht knap ik zienderogen op.  Nu de herfst officieel is ingetreden heb ik het gevoel weer voor lange tijd afscheid te moeten nemen van iets waar ik het meest van hou. Een verdrietige zaak.

Tegelijkertijd ben ik nachtbraker.Tegen een uur of elf, twaalf  ’s nachts kom ik tot leven en ben ik in staat om compleet nieuwe projecten te starten, zoals een website ontwerpen, een existentiële discussie op Twitter, een opiniestuk of een nieuwsbrief schrijven, uitgebreid research doen of zomaar een nieuw schilderij opzetten, terwijl ik weet dat ik dan tot diep in de nacht bezig zal zijn. Te diep.

Want ik hou ook van slapen. Niets is zo heerlijk als je ogen sluiten, je spieren ontspannen en je brein offline zetten. Sommige mensen kunnen toe met vijf uur slaap. Ik slaap graag minimaal een uurtje of 8 als het kan.

There you have it.

Als ik de nachtbraker in mij gewoon zijn gang laat gaan, kan ik bergen verzetten. Maar dan ga ik heel laat naar bed en slaap ik een gat in de dag. In de zomer is dat niet zo’n punt. De dag is daarna nog lang genoeg. Maar nu is dat doodzonde! Want dan mis ik minimaal de helft van mijn geliefde daglicht en dat is al zo weinig.

Als ik echter de slaper in mij voorrang geef en netjes op tijd naar bed ga om ’s morgens bij het krieken van de partij te zijn, dan mis ik mijn meest productieve en creatieve tijd van de dag. Dan zal ik overdag heus mijn taakjes wel doen maar mis ik de nachtelijke momenten van inspiratie en worden er vooralsnog geen bergen verzet. Dan knap ik zienderogen af.

Wat te doen?

 

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Zelfportret in woorden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s