Over het lijk van je moeder

kassaAan consumentenprogramma’s op televisie heb ik een broertje dood. Volgens Kassa zijn consumenten  allemaal weerloze hertjes met grote bruine ogen die per definitie teveel betalen.

Van Kassa moet je steevast ‘een beetje rondbellen’ of  ‘een beetje op internet vergelijken’ om een paar tientjes per jaar te besparen op je gas en licht, je verzekering, je treinabonnement, je medische keuring, je telefoon, je beltegoed, je televisieaansluiting, je autokeuring, je ziekenhuisrekening , je begrafenis, je kleding uit Bangladesh …

Als het aan Kassa ligt zitten we de godganse dag te bellen en te internetten, te pingelen en te onderhandelen om de prijzen van diensten en producten omlaag te krijgen. Wat kost dát wel niet? Voor werken om geld te verdienen heb je dan helemaal geen tijd meer. Die koopjesmentaliteit. Alles voor de korting. “Geen cent teveel, hoor!” Nog over het lijk van je moeder.

Dat moet ik uitleggen.

Vorige week zat bij Kassa een mevrouw op de tribune die bij KPN een telefoonaansluiting probeerde op te zeggen omdat haar moeder was overleden. Volgens KPN werd die telefoon nog gewoon gebruikt en men trok de  verklaring over de dood van haar moeder in twijfel. Nou! Het huis was te klein! Wat een schandelijke benadering van KPN!

Natuurlijk is het niet fijn dat je moeder overlijdt en dat KPN je vervolgens niet wil geloven. Dat doet pijn. Maar die collectieve verontwaardiging zou er niet zijn geweest als de redactie eens met een aantal doorgewinterde webwinkeliers zou  hebben gesproken.  Want hoe vaak hebben wij die smoes van de overleden moeder niet gehoord? Als het allemaal waar zou zijn, was er op de wereld nergens meer een moeder te bekennen.

Een paar jaar geleden kwam ik in contact met een groep professionele online verkopers in de Verenigde Staten, waar internetshoppen  al wat langer gewoon was. Zij hielden in een forum  een top tien bij  van redenen die klanten opgeven wanneer ze niet (of te laat) betalen. Wel bestellen, niet betalen, een dagelijkse ergernis voor elke webwinkelier. Soms heeft de klant gewoon het geld niet, maar dat wordt zelden als reden opgegeven. Liever bespeelt hij of zij de sentimenten om een beetje korting of uitstel te krijgen. Bovenaan de top-tien van smoezen: ‘mijn moeder is net overleden’.  Een heel enkele keer waar, maar meestal niet. Er waren zelfs klanten die in de loop der jaren hun hele familie afwerkten:  de eerste keer was het nog hun moeder, de volgende keer was het hun vader die pas overleden was en soms stierf hun moeder gewoon voor een tweede of derde keer.

Dit gebeurt niet alleen in de Verenigde Staten. Marktplaats.nl  is ook  een broedplaats voor verzonnen familiedrama’s.  Ik heb ze wel ontvangen hoor, de smoesjes over oma’s die op sterven lagen, broers die een ongeluk hadden gehad en ja, moeders die pas waren overleden. Onlangs hoorde ik nog bij de kapper toen Marktplaats ter sprake kwam:  “Ik zeg er altijd bij dat het voor mijn halfblinde oma is bedoeld. Dan gaat er meestal nog wel iets van de prijs af”. Waarop iemand anders zei: “ik zeg altijd dat  mijn moeder net is overleden”.  Zie je wel.

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Opinie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s