James Worthy schoffeert zijn grootouders

Vanochtend werd ik getroffen door de column van James Worthy in Metro en door de ‘hear hear’-reacties erop. Hij zegt “..het feit dat ik op een A-locatie werd geboren. Daarom heb ik nu recht op alles” en: “We zouden ons moeten schamen, want we doen alsof we deze welvaart verdienen, alsof we voor dit alles hebben moeten vechten, maar dat is niet zo. We hebben enkel mazzel gehad.”
Hij laat zo haarfijn zien wat er aan de hand is met jonge mensen zonder enig historisch besef. Zij komen ter wereld en alles is er al. Zomaar. De iPads groeien aan de bomen en het eten staat op tafel. Daar hoeven zij niets voor te doen. James ook niet. Hij niet, nee.

Maar zijn voorouders, zijn grootouders en overgrootouders des te meer! Voor alles wat hij aanhaalt is wel degelijk gevochten! Niets komt vanzelf. En zeker vrijheid niet, welvaart, kennis, en geluk.
Met zijn column steekt hij ongegeneerd de tong uit naar alle vakbonden die op de barricaden hebben gestaan voor fatsoenlijke werkomstandigheden en lonen. Naar de staatslieden die kinderarbeid al heel lang geleden hebben uitgebannen. Naar de mensen van de milieubeweging die hard gewerkt hebben om weer schoon water door de rivieren te laten stromen. Naar de ontwerpers en technici die met de Deltawerken hebben gezorgd dat er geen mensen meer hoeven te verdrinken in Nederland.

Hij heft zijn jeugdige middelvinger naar alle gesneuvelde (Engelse!) geallieerden die de nazi’s uit het land hebben weten te verdrijven. Naar de staatslieden die zo verstandig waren om op mondiaal niveau te gaan samenwerken om onze landen veiliger te maken.

Hij veegt de vloer aan met de emancipatiebeweging, de Engelse Suffragettes en Nederlandse dolle mina’s die voor stemrecht en gelijke rechten van zijn moeder en vader gevochten hebben, hij schoffeert de homobeweging die nog altijd strijdt om ook op een A-locatie geboren te mogen worden.

Hij schopt naar de ondernemers die ergens in een schuurtje begonnen en uiteindelijk tienduizenden mensen aan een baan en aan welvaart wisten te helpen met Philips, Daf, Fokker, Hoogovens, Stork, weet ik veel, eh, Albert Heijn, Heineken, Hema?

Hij maakt gewoon een lange neus naar alle leraren en universiteiten en kranten en tijdschriften die tegen de religieuze stroom in zorgen dat we blijven beschikken over zinvolle bestaande en nieuwe kennis. En ten slotte zet hij de medische wetenschap ook nog even in de hoek.

Hij zou er beter aan doen waardering te tonen voor alle mensen die de afgelopen eeuw(en) van zijn babykamertje een A-locatie wisten te maken. Door keihard te werken en te vechten. Hij zou dat babykamertje met hand en tand moeten beschermen en verdedigen in plaats van een totaal zinloos schuldgevoel uit te dragen.

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Opinie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s