Gelijke kansen voor iedereen. Ik heb daar een tijdje over na zitten denken, maar ik weet het nu. Het is klinkklare nonsens.
Ieders leven is immers anders. Verstappen heeft weer andere kansen dan Gordon of Rutte of de Tokkiefamilie. Als je vader en moeder filmproducenten zijn heb je eerder een filmrol. Zo werkt dat nu eenmaal.

Moti Rymarczuk, de in Rusland geboren Groninger straatmuzikant.
Dat is ook helemaal niet erg. Als iedereen maar op de een of andere manier een kans ziet. Die kans krijg je meestal niet vanzelf. Die moet je grijpen om iets van je leven maken waardoor je in jouw eigen levensonderhoud kan voorzien. Want dat is wel je plicht in dit land. En denk je dat Verstappen, Gordon of Rutte of Moti er niets voor hebben gedaan? Oké. Misschien heeft het zoontje van Wendy wel erg gemakkelijk een rol in een kinderfilm gekregen. Fijn voor hem.
De een moet er meer werk van maken dan de ander, maar in Nederland heeft echt iedereen een kans om iets van zijn leven te maken. Iedereen. Zit je op school? Pak die kans en doe er iets mee. Ben je ergens goed in? Pak die kans en doe er iets mee. Ken je iemand die je kan helpen? Pak die kans en doe er iets mee.

Mark Zuckerberg spreekt bij een Startup Meeting
We heten niet allemaal Zuckerberg of Jobs. Geeft niks. Wees niet jaloers als anderen meer kansen hebben dan jij. Eén kans kan voor jou al voldoende zijn. Eén kan het verschil maken. Maar in godsnaam, verpest ‘m niet! Kom me niet aan met termen als discriminatie, racisme, seksisme, weet ik veel wat voor isme nog meer, omdat anderen er wellicht minder moeite voor hoeven te doen dan jij.
Zeur niet maar doe gewoon wat harder je best. Werk maar wat harder en slimmer dan die ander. Laat maar zien wat jíj kunt. Moet je eens kijken wat er gebeurt. Wat zeg je, heb je een beperking? Nou èn? Nee, het kan me niet schelen aan welke hippe afkorting je lijdt. Het boeit me niet. Want luister. Kansen kun je creëren. Ook buiten het voetbalveld. Ja, jij! Gelijke kansen voor iedereen? Nee, dat niet. Maar een kans voor jezelf? Nou en of!
Zo heb je eerst wel mooi afgerekend met alle landen waar cultureel en op huidskleur gebaseerd nepotisme een hoofdstroming is. En dan ‘ons’ pushen, want NL is met 2 andere landen het redelijkst in de wereld.
Moet denken aan ‘de kans voor jezelf pakken’ van die ene Chinese vliegtuigonderhoudsploeg. De geschaafde staart werd in 1984 niet gerepareerd maar overgeplakt met nieuwe aluminium beplating. 30 jaar later uitgezonden in Airplane Disasters, op NatGeoChannel. Die ploeg (van de best gekwalificeerde werknemers in die regio) dacht niet verder na.
Verder denk ik slechts dat die klagers nog niet in het reine zijn gekomen met de cultuur waar ze in zeggen te willen functioneren.
Pingback: Nederland als Borderline-land – OpinieZ