Infantiele filmpjes

snippet_infantielfilmpje

Vormgeving in voorlichtingsfilmpjes is enorm aan mode onderhevig. Kent u de trend van vandaag?

Heel eenvoudig. Eerst knip je een vouwblaadje in rechte stukjes en plakt daar simpele poppetjes van. Bij voorkeur geen details, dus geen ogen of zo. Kom kom. We willen vooral de indruk wekken dat het allemaal heel simpel is.

De poppetjes laat je vervolgens houterig over het scherm bewegen tot je een hip animatiefilmpje hebt, je zet er een vrolijk banjo- of gitaarmuziekje onder, en als de poppetjes gaan zitten of staan of zo, doe je er ook een geinig geluidseffectje bij. Ploink! Of Blup! Haha.

id-kaart

filmpje over ID-kaart

Dan vertel je in voice-over met Jip-en Jannekezinnen over iets totaal onbegrijpelijks, nieuwe regeltjes of dingetjes die wij als domme gansjes binnenkort moeten doen om de overheid of onszelf gelukkig te maken. En als je getallen noemt zet je die ook even in beeld.

rijbewijs

Filmpje over het rijbewijs

Zet daarbij een neerbuigend stemmetje op, zodat wij denken dat het allemaal enorm eenvoudig is en dat het geen pijn zal doen.

Niet alleen de overheid doet aan deze smakeloze infantilisering. Ook financieel dienstverleners, verzekeraars, zorginstellingen… Allemaal behandelen ze ons met dit soort ‘simpele’ filmpjes als een stelletje analfabetische bejaarden met een geestelijke beperking en ze denken dat als de vormgeving simpel is, de boodschap ook simpel zal zijn. Sukkels.

Belastingdienst

Centric in 90 sec

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in flodders, Opmerkelijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Infantiele filmpjes

  1. Ha Yo, Wat de vormgeving betreft: men probeert mee te liften op het succes van Southpark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s