Ode aan Ribbum

Op Google Maps kan sinds kort het bedevaartsplaatsje Ribbum gevonden worden. Dit oord bevindt zich pal naast het fietspad langs het Reitdiep tussen Wierumerschouw en Dorkwerd, waar de schapen tegen de dijk op klimmen voor het lekkerste polletje gras en waar de insecten een zacht zoemen laten horen. De onwetende voorbijganger zonder Google Maps op zijn smartphone fietst het plaatsje achteloos voorbij.  Er is vanaf het fietspad of vanaf het water ter hoogte van scheepvaart-kilometerbordje 10 amper te zien dat zich hier een bedevaartsoordje bevindt. Maar wie het verhaal kent, houdt hier toch even eerbiedig stil om het moment in herinnering te brengen dat aanleiding vormde deze plaats tot bedevaartsoord uit te roepen.

maps_ribbum_fragment

Pinksterdag

Het was op een mooie Pinksterdag in juni dat de hoofdpersonen in deze geschiedenis erop uit trokken om te fiets op zoek te gaan naar de Wetsingerzijl, een historisch sluisje in een zijarm van het Reitdiep. Het fietspad bood  onvoldoende ruimte om naast elkaar te rijden, en wanneer er een tegenligger opdoemde in de verte was het zorgvuldig navigeren geblazen. Aan de landzijde bevond zich pal naast het fietspad de steile helling van de dijk naar het lager gelegen land en aan de andere zijde lonkte de lage oever van het Reitdiep. Uitwijken zou ofwel schapenstront ofwel een nat pak betekenen. Veel tegenliggers waren er niet, hooguit een paar stoere wandelaars met afritsbroeken en een trui om hun middel geknoopt, een bidon en proviand in hun knapzak, die zonder veel te zeggen het gras in stapten om de twee fietsers ruim baan te geven.

Krassum Oostum Ribbum

De Wetsingerzijl werd uiteindelijk  gevonden en daarmee was het doel van de reis van het tweetal behaald. Omdat het een mooie Pinksterdag was,  reed het stel verder tot

Wetsingerzijl juni 2017
Wetsingerzijl. Acryl op canvas 40x50cm

Garnwerd, aan de westoever van het Reitdiep. Daar  ving de terugreis aan, via de weidse velden van Krassum en Oostum, langs Wierumerschouw, over de brug weer naar de oostoever, terug het smalle fietspad op, met rechts het water en links het lager gelegen grasland. Het stel reed in ganzenpas verder. Hij voorop, zij direct daarachter. Geen wandelaars of fietsers die hen tegemoet kwamen want het uur van het avondeten was aangebroken. Rustig reed het tweetal zuidwaarts, totdat er plots van links een veldmuis overstak, vlak voor het voorwiel van de man.  In een oerreflex trok hij hard aan de rem om het muisje*) te sparen, zonder één seconde te denken aan de vrouw die vlak achter hem fietste. Ze kon hem niet meer ontwijken en botste hard tegen hem op, waardoor zij met fiets en al ten val kwam aan de rechterkant van het pad, vlak bij het water. Het stuur had zich daarbij ferm in haar ribbenkast geperst. Resultaat: twee gekneusde ribben en enkele weken pijn bij het lachen.

Herkomst naam

Enkele dagen later werd deze plaats Ribbum gedoopt, genoemd naar de ribben die het zwaar te verduren hadden gehad tijdens de val. Ribben (costae in het Latijn en πλευραί in het Oudgrieks ) zijn beenderen die samen de borstkas of ribbenkast vormen. Ze omvatten de borstholte (thorax) van gewervelden zoals de mens. De mens heeft er twaalf aan elke zijde. Thans is Ribbum een bedevaartsoord voor de kenners. Binnenkort zal er mogelijk een klein gedenkteken worden geplaatst.

ribbum-fragm2017-07-15 10.40.47

 

*) Het muisje kwam met de schrik vrij.

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Eigen werk, mini-verhaal, Provincie Groningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s