Inhaallezen

Sinds de boekenkast vol is koop ik boeken meestal als ebook: biografieën, romans, verhalen, columns, zelfs gedichtenbundels. Maar sommige titels waren op het moment dat ik naar ze verlangde alleen op papier verkrijgbaar. Zo begonnen er de afgelopen jaren toch nog allerlei papieren boeken door het huis te slingeren. Een stapel op het nachtkastje. Eentje voor en eentje náást de overvolle boekenkast. Op de armleuning van de bank. Op de piano. Naast de wasmachine. In de garage. Achter het kastje. Onder een doos. In een doos. Achter de bank.

En dan kan het gebeuren dat ik na jaren opeens een boek tegenkom waarvan ik niet meer wist dat ik het had. Een enkele keer kan ik met de beste wil van de wereld niet meer bedenken waarom ik dat boek ooit heb aangeschaft. Dan is die schrijver allang weer in de vergetelheid geraakt, of het onderwerp volkomen achterhaald (ik kocht tijdens verkiezingen nog wel eens boeken van politici). Vaak is inmiddels ook al de veel goedkopere ‘midprice-edition’ verschenen, of de langverwachte ePub-versie. Maar ja, dan heb ik dat papieren boek dus al. Aan lezen nog even niet toegekomen.

Ik lees veel minder boeken dan vroeger. Invloed van internet en de social media, zeggen ze. Dat kan kloppen, want nu een van mijn socialbesitas-vriendjes zijn aandacht van mij naar een ander Whatsapp-contactje heeft verlegd, vind ik opeens weer tijd om een boek te lezen. Nu lees ik er drie tegelijk, die afgezien van materiaalkeuze (papier) verder weinig met elkaar te maken hebben. Dit zijn ze.

Boek biografie Steve Jobs Isaacson

Steve Jobs – de biografie

Walter Isaacson, Steve Jobs. De biografie.

Ik lees de dure paperbackversie. Inmiddels is de midprice-editie ook verschenen en het ebook was er natuurlijk al. Maar ja. Ik vrees dat ik dit boek niet helemaal ga uitlezen. Te dik.

Vroeger was alles beter, behalve de tandarts

Jean Pierre Rawie – Vroeger..

Jean Pierre Rawie, Vroeger was alles beter, behalve de tandarts (proza)

Gebonden editie. Past uitstekend bij de inhoud. Is dan ook nog niet in andere vorm verkrijgbaar. Wel tweedehands. Dit was mijn eerste reactie op Twitter

L.H. Wiener Dierenverhalen

L.H. Wiener, Dierenverhalen

Dook toevalligerwijs gisteren (dierendag!) op na een bescheiden opruimactie op de overloop. Nu ook als ebook verkrijgbaar, zag ik. Maar ik ben blij dat ik hem als paperback heb.

Op Wiener werd ik jaren geleden geattendeerd door literair tijdschrift Tzum, toen nog een papieren magazine. Tzum is tegenwoordig helemaal digitaal en tot mijn grote vreugde verschijnen er sinds deze zomer tweewekelijkse bijdragen van  L.H. Wiener op het literaire blog!

 

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Zelfportret in woorden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s