Mensen die kaketoe zeggen

kaka / kaketoeWij doen hier als tijdverdrijf nog wel eens mee met Beter Spellen waar je het moeras van de moderne Nederlandse spelling in wordt gelokt. Ik word daar enorm balorig van. Ik ga van gekkigheid gewoon gebreeën zeggen, bijvoorbeeld.  Ik geef zelf Nederlandse taalles aan anderstaligen. Daarbij concentreer ik me op spreekvaardigheid, gelukkig. Het spoor van de Nederlandse spelling ben ik al een poosje bijster. Ik snap het allemaal niet meer zo goed.Vandaar ‘beter spellen’, begrijp je.

Maar de redactie die de vragen bedenkt, komt soms met  zinnen en woorden aanzetten, waarvan je denkt: huh ? Ik heb gesteengrild/steengegrild. Ik weet niet eens wat het ís.
Afgelopen maandag wilden ze dit weten:

Volgens mij is die witte vogel een ……..

a. kakatoe
b. kaketoe

Echt een woord waarvan je mag verwachten dat iedereen het kent. Een woord dat je dagelijks gebruikt. Goedemorgen, kaketoe! Hallo bakker, mag ik één kaketoe van u? Ik ga slapen, oogjes toe, kaketoe, whatever.
Heb jij vandaag nog geen kaketoe gezegd? Nou moe! KAKETOE NOG AN TOE!

Nee. Ik hoor niet bij de mensen die elke dag kaketoe zeggen, laat staan schrijven.  Dat zijn misschien de medewerkers van het Van der Valk concern. Oh, nee man, dat is een toekan. Of tucan. Daar wil ik af zijn.

 

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s