Doe mij maar 192TV

Wij hebben  een muziekzender op de kabel met de titel 192TV . Wat een genot!   Deze zender van Veronica-coryfee Ad (“Adje”) Bouwman presenteert 24 uur per dag juweeltjes uit een onuitputtelijke voorraad videoclips met hits uit de jaren vijftig, zestig, zeventig, tachtig. Clips die veel mensen vermoedelijk destijds nooit hebben gezien maar beslist het bekijken waard zijn. 192_2016-10-14 16.26.56.jpg

De zwart-wit-filmpjes uit de jaren vijftig zijn natuurlijk schitterend, maar zelf geniet ik het meest van het enorme zeventigerjarenarchief. Niet alleen omdat ik in dat decennium opgroeide, maar vooral ook vanwege de extravagante uiterlijkheden die op de clips te zien zijn. Echt volkomen over de top is het allemaal. De outfits, de enorme kapsels en dan ook nog de onbeholpen manier waarop ze in die outfits staan te playbacken, de aandoenlijke dansers, de hobbelige filmpjes, alles.

Ik192_2016-10-17-18-08-34 zit regelmatig te giechelen op de bank over de serieus gekwelde blik van een type met met veel te veel haar, borstelige baarden of een uit de hand gelopen afro-kapsel, veel te strakke broeken met wijde pijpen en te hoge plateauzolen eronder, combinaties van felle kleuren, teveel glans en glitter.. En dan niet alleen onder de studiolampen, maar we zien ook wel eens opnames tussen de bloemperken in een stadsparkje, een drumstel op een voorbijtrekkend binnenschip, een piano op een verlaten bouwplaats in de gure wind of – hoe origineel- de hele band op het dak van een flatgebouw.

De clips komen  uit Engeland bijvoorbeeld van de BBC, Hullabaloo, Music Scene, uit Duitsland (Studio Hamburg, Beatclub, Musikladen, ZDF), natuurlijk ook uit Nederland (KRO, NCRV, VARA, AVRO, TROS)  en van de platenmaatschappijen. Ze dragen stuk voor stuk de tijdgeest in zich. De muziek is vaak ook niet echt om over naar huis te schrijven, hoewel veel songs het toch tot de top 2000 hebben weten te brengen, maar de beelden maken altijd alles goed, vooral als er op de achtergrond een onbeholpen groep hippies is ingemonteerd, die een beetje met hun armen in de lucht zwaaien alsof ze door een helikopter gered willen worden. 192_aphrodites1“Nu allemaal met je armen zwaaien, jongens!” Of zo’n  zichzelf veel te serieus nemende singer-songwriter  met bakkebaarden tot diep in de hals, een gekwelde blik, gekleed in een glanzende rode zijden kiel met sliertjes aan de mouwen, omringd  door huilende meisjes in mini-jurkjes. Eén grote carnavaleske klederdrachtshow met die bloedserieuze behaarde gezichten erboven.

Ziggo kanaal 612. Puur genieten!

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in flodders en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s