Baden Powell-dag

Elk jaar op 22 februari is het Baden Powell-dag, officieel Denkdag geheten. Robert Baden Powell was de oprichter van de Scoutingbeweging en ook zijn vrouw Olave was er heel actief in. Baden Powell en zijn vrouw waren allebei op22 februari jarig en tegenwoordig is het een jaarlijkse feestdag voor alle padvinders in de hele wereld.

olave_baden_powell

Olave Baden-Powell

Denkdag werd op 22 februari 1932 ingevoerd tijdens een padvindstersconferentie in Kattowitz in Polen, ter ere van Olave Baden-Powell. Van origine is het dan ook een feestdag voor meisjesscouting, meldt de website Scoutpedia.

Op deze datum was het de bedoeling om de Grote Man In Korte Broek en de Grote Vrouw in Strakke Rok te eren en daartoe moest je op zoek naar sneeuwklokjes. Die plukte je, bond je samen in een bosje, deed er aluminiumfolie omheen en stak er een veiligheidsspeld doorheen. Voilà, de Baden Powell- corsage.

Vaak zocht ik me op 22 februari ‘s morgens vroeg een ongeluk naar een beetje een toonbare sneeuwklok die niet door een hondje was beplast, door een koe was aangevreten of door een andere padvinder al was geoogst .

Ja, ook ik heb een blauwe maandag bij de padvinderij gezeten. Ik was enkele jaren kabouter, droeg een bruin jurkje en gebreid mutsje en leerde water koken in het wild, pootafdrukken van dieren herkennen, knopen in touwen leggen en palen aan elkaar sjorren. Voor elk van deze vaardigheden kreeg je een insigne. Maar op de pinkster- en de zomerkampen stierf ik van heimwee en al die droppings en speurtochten in het bos maakten me doodongelukkig. Padvinderij was klaarblijkelijk niet aan mij besteed en na een paar jaar gaf ik er dan ook de brui aan.

sneeuwklokjes2

Dit jaar bloeien de sneeuwklokjes bij mij in de buurt in overvloed.

Dat moet een makkie zijn geweest voor de hedendaagse padvindsters. Of is deze traditie afgeschaft?

Over YorienvdH

Columnist en Podcaster
Dit bericht werd geplaatst in Eigen werk, flodders en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s